Pomysły Zastępy Szefowie Zaloguj

Dowolna

Ekspresja

Inne

Kucharzenie

Liturgika

Obozowanie

Olimpiada

Pionierka

Puszczaństwo

Samarytanka

Sygnalizacja

Sortowanie:

Widok:

Dodaj pomysł

Drewniana Zastawa, czyli jak wygrać Kulinarkę

Kucharzenie

Kormoran (3. Radomska)

27 sierpnia 2019

Zrobiłeś z zastępem pyszny 10-daniowy posiłek na Konkurs Kulinarny. Fajnie, ale samym smakiem nie wygracie upragnionej wstążeczki. Ludzie jedzą oczami. Co powiesz na trochę ciekawsze podanie? Krok po kroku, pokażemy ci jak wykonać drewnianą zastawę stołową z prawdziwego zdarzenia. Ale pamiętaj, że na jej przygotowanie potrzeba...

Piec bez blachy i pyszna pizza

Kucharzenie

Ryś (Drużyna "PuSZcza")

23 września 2017

Pomysł skierowany do zastępów, które chcą upiec pizze w piecu lub mają takie zadanie a nie posiadają blachy. Potrzebne do pieca: - jedna/dwie blaszki do pieczenia (najlepiej do zmarnowania, bo kładziemy je na żar) - saperka - kamienie - woda (ilość wedle uznania zastępowego, ale według nas około 5 litrów) Potrzebne do...

Kurczak w glinie

Kucharzenie

Ryś (Drużyna "PuSZcza")

28 sierpnia 2017

Kurczak w glinie bardzo często pojawia się w różnych zadaniach ale jest również ciekawą opcją pieczenia kurczaka. Podamy nasz sposób pieczenia żeby nie zajmowało to dużo czasu. POTRZEBNE SKŁADNIKI - filet z kurczaka - folia aluminiowa - Woda 5l - przyprawy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Dobrze jest najpierw rozpalić ognisko...

Przepyszne pancakes

Kucharzenie

Gepard (5 Radomska)

10 kwietnia 2017

Przepis można wykorzystać np. na konkursie kulinarnym, ale także można zrobić go na zbiórce. Pancakes są bardzo pyszne i niezwykle łatwe do przygotowania, robi się je z prostych składników: mąka(600g) mleko(600ml) jajko(2 szt. na 6 osób) cukier olej (opcjonalnie)proszek do pieczenia Przygotowanie: -Mieszamy mleko oraz...

Zrób coś z niczego! Pizza na bazie podpłomyka

Kucharzenie

Dzik (1 Rybnicka)

27 marca 2017

Składniki (proporcje zależą od waszych upodobań i wielkości patelni): -mąka -woda -ser -szynka -inne składniki na pizzę które posiadacie -sos: możecie zrobić sami z pomidorów, albo użyć po prostu przecieru pomidorowego -przyprawy Przygotowanie: Mąkę mieszamy z wodą (można dodać soli) i ugniatamy do uzyskania...

Pyszny sękacz z ogniska

Kucharzenie

Żbik (9 Warszawska)

23 października 2016

Składniki na ciasto - 20 świeżych jajek, - 500ml kwaśnej śmietany, - 500g mąki, - 500g cukru, - 500g masła - 2 cukry waniliowe, Przygotowanie konstrukcji: Wykonujemy rusztowanie dla belki, którą będziemy obracać przy płomieniu. Można wykorzystać dobrodziejstwa natury (patrz zdj.). Ważne aby płomień był na tyle blisko...

Domowy sok do słoika- jak wygrać kulinara!

Kucharzenie

Gazela (8 Lubelska)

23 października 2016

Żeby zapewnić swojemu zastępowi zwycięstwo w konkursie kulinarnym, musimy zacząć już teraz- bez obaw, jeszcze nie jest za późno! :) Kiedy nasze babcie i mamy przygotowują zimowe przetwory, czemu by im nie pomóc ? Przy okazji zdobędziemy kilka słoików domowych przetworów, które możemy zabrać ze sobą na zimowisko lub obóz. Na...

Wędzony pasztet (mniam mniam)

Kucharzenie

Łoś (9 Warszawska)

20 października 2016

Na jednej z moich zbiórek postanowiłem wraz z zastępem upiec pasztet. Jest to zadanie dość ambitne i przede wszystkim czasochłonne, ale końcowy efekt wydaje się być wart tego wysiłku. Potrzebne składniki: 0,5 kg wieprzowiny 0,5 kg wołowiny ok. 200-250 g wątróbki kawałek długiej bułki 4 jajka przyprawy: gałka...

Czas na dżem jabłkowy

Kucharzenie

Batalion (9 Warszawska)

24 stycznia 2016

Do przygotowania dżemu/musu jabłkowego potrzebujesz: - 1 kilogram jabłek - troszkę cynamonu i cukru(dla smaku) - wodę, aby jabłka się nie przypaliły 1. umyj jabłka. 2. obierz je ze skórki 3. pokrój je na małe kawałeczki 4. zalej troszeczkę wodą aby się nie przypaliły 5. wstaw na ogień, aby je udusić (około 30 minut)...

Jak ukisić ogórki?

Kucharzenie

Eskulap (1 Płońska)

22 stycznia 2016

Potrzeba (1 słoik): - ogórki - ok. 0,5 kg - czosnek - 1/2 główki - 1 łyżka soli - 1 łyżeczka kopru - kilka gołych gałązek kopru - woda Najważniejszą rzeczą są oczywiście ogórki. Powinny być one dość twarde. Należy je najpierw umyć (najlepiej twardą szczoteczką). Następnie trzeba poukładać je do słoika. Potem...

Zróbcie Chili con carne!

Kucharzenie

Nietoperz (5 Lubelska)

9 maja 2014

Tortilla z sosem „chili con carne” Sos „Con Carne” • puszka Fasoli MIX (biała i czerwona lub zwykła) 400g • 2 cebule średnie • 1 papryka czerwona • 3 ząbki czosnku • puszka kukurydzy 340g • 1000g przecieru pomidorowego (najlepiej gęsty) • przyprawa chili con carne • 0,6 kg mielonego mięsa • sól...

Jak upiec kurczaka

Kucharzenie

Nietoperz (5 Lubelska)

15 lutego 2014

Na ostatniej zbiórce postanowiliśmy upiec kurczaka. Ze względu na liczebność zastępu upiekliśmy dwa udka. Równie dobrze można upiec całego kurczaka. Składniki: Kurczak (Może być cały, lecz nic nie stoi na przeszkodzie aby dać mniejszą część)MajeranekOreganoPapryka ostra i słodkaPieprzSólFolia aluminiowa/glinaZiemniaki...

Bardzo łatwy piec

Kucharzenie

Borsuk (7 warszawska)

2 lutego 2014

Na zbiórce naszego zastępu zdecydowaliśmy upiec ciasto (co było również wyzwaniem na eurojam),ale żeby upiec smaczne ciasto potrzebny nam był nam piec. Taki też zrobiliśmy używając starej blachy od monitora .Piec wykonaliśmy w naszym zastępowym małym szałasie . Wykopaliśmy dziurę w ścianie o wymiarach ok. 50x50x70cm a w tej...

Zbuduj piec maoryski!

Kucharzenie

Nietoperz (5 Lubelska)

20 stycznia 2014

Na jednej z ostatnich zbiórek postanowiliśmy wykonać jeden z wyczynów – piec. Wybraliśmy „Piec maoryski”, lecz od oryginalnego pieca różnił się tym iż postanowiliśmy zostawić w nim żar i przykryć go materiałem aby posiłek piekł się szybciej. Jego wykonanie jest proste. Do jego wykonania potrzebne są: kilkadziesiąt...

Zupa krem z soku pomidorowego

Kucharzenie

Niedźwiedź Polarny (5 Lubelska)

12 stycznia 2014

Jeśli szukacie zastępem zupy, którą można z powodzeniem zrobić na jesiennej zbiórce lub biwaku to jest to pomysł dla was. Potrawa ta składa się z niewielu składników, więc jest łatwa i szybka do przygotowania. Została ona wymyślona na jesiennej zbiórce zastępu. Składniki: 1. Litr Soku pomidorowego. 2. Średnia cebula. 3...

Jajecznica na bogato

Kucharzenie

Puchacz (1 Nowosądecka)

22 grudnia 2013

Pomysł, został stworzony na ostatnim Biwaku Listopadowym, jajecznica była niesamowicie pyszna i nasza zrobiła niesamowite wrażenie na całej drużynie. Potrawa ta w sam raz nadaje się na wszelkie obozy, biwaki i wypady, przygotowanie jej jest bowiem proste i dość krótkie - 25/30 min. Aby przyrządzić "Jajecznicę na bogato" jako...

Zbuduj piec

Kucharzenie

Bocian (1 Nowosądecka)

22 grudnia 2013

Jak zrobić piec, który można łatwo transportować? Piec Co będzie potrzebne: • metolowe/ blaszane wiadro i pokrywka od niego (my nie mieliśmy pokrywki, więc użyliśmy kawałka blachy) • saperka/ łopata • brytfanna/ forma do pieczenia o takich wymiarach żeby się zmieściła do wiaderka Wykonanie: • wykopać w ziemi...

Pierogi na obozie

Kucharzenie

Bocian (1 Nowosądecka)

16 grudnia 2013

Konkurs kulinarny, czyli czym zaskoczyć Krala? W tym roku postanowiliśmy zrobić pierogi z bananami. Skutek- zdobycie tasiemki „konkurs kulinarny” Przepis na pierogi z bananami i czekoladą: Składniki: • 6 szklanek maki pszennej • 1 szklanka kaszy manny • 1/2 szklanki oleju • sól • ok. 2 szklanek ciepłej wody ...

Hamburger na zbiórce

Kucharzenie

Lis (5 Lubelska)

23 listopada 2013

Whopper - danie wprost z fast-foodów sieci Burger King w lesie. Składniki Bułki sezamowe do hamburgerów 6 szt.Mięso mielone wołowe (my użyliśmy wieprzowego) 0,5 kg, najlepiej bardziej tłustecebulasałata lodowa (lub kapusta pekińska) ogórek (świeży albo konserwowy)ser żółty w plastrachpomidoryolej do smażeniaprzyprawymajonez i...

Chleb w proszku

Kucharzenie

Kruk (5 Wrocławska)

5 lipca 2013

Prosty, smaczny i zdrowy. Oto trzy przymiotniki określające chleb, który może już od dziś wzbogacać Waszą dietę na obozie, na zbiórce czy w domu. Tajemna receptura proszku: (5 porcji) -600 g mąki -Kostka drożdży -5 l wody (reszta przyda się do mycia rąk) Sposób przygotowania: Skrusz na drobno drożdże i połącz je z...

Jak zrobić kisiel

Kucharzenie

Nietoperz (5 Lubelska)

18 lutego 2013

Kisiel to nieskomplikowany smaczny deser. Można go zrobić z każdego rodzaju kompotu, rozcieńczonego soku lub owoców. Wykonanie jest tanie koszt takiego jednego deseru samemu jest na pewno tańsze niż kupowanie gotowych kisieli z różnymi konserwantami. Są dwa rodzaje kiśli normalne i mleczne współcześnie nazywane budyniami. ...

Szwedzka pochodnia

Kucharzenie

Nietoperz (5 Lubelska)

10 lutego 2013

Jak zrobić jakieś ognisko które szybko się robi, pali się długo i zużywa jak najmniej drewna. Jeżeli się nad tym zastanawiasz „Szwedzka pochodnia” en.”Swedish torch” jest dla Ciebie!! Szwedzka pochodnia- kiedyś była stosowana przez Skandynawskich drwali dziś gdzieniegdzie robią je myśliwi z tym wyjątkiem że Oni robi�...

Wasz własny piec!

Kucharzenie

Lis (5 Lubelska)

6 lutego 2013

Czy w warunkach polowych możecie upiec swój własny chleb czy ciasto, lub nawet pizzę? Oczywiście, wystarczy że zbierzecie materiały i stworzycie odpowiednie miejsce: 1. Wybierzcie kawałek terenu pod "budowę", oczyśćcie ze ściółki 2. Musicie zaopatrzyć się w odpowiednie materiały: zaprawę murarską/ cement, potrzeba jeden...

Pizza z ogniska

Kucharzenie

Jasiek Bąkała (szef)

14 stycznia 2013

Czy upieczenie pizzy w lesie jest możliwe? Oczywiście! Trzeba tylko wiedzieć jak. Do przyrządzenia tego smakowitego dania będzie nam potrzebne: dwie patelnieognisko z dużą ilością żarumąka (w zależności ile chcemy zrobić pizzy - z kilograma wyjdzie całkiem sporo)woda (2 litry wystarczą, i dadzą dużą rezerwę)olej - do ciasta...

Login:

Hasło:

Zarejestruj zastęp

Tolltip