Autor pomysłu | Technika | Dodano | Oglądano |
Na ostatniej zbiórce postanowiliśmy upiec kurczaka. Ze względu na liczebność zastępu upiekliśmy dwa udka. Równie dobrze można upiec całego kurczaka.
Składniki:
Kurczak (Może być cały, lecz nic nie stoi na przeszkodzie aby dać mniejszą część)MajeranekOreganoPapryka ostra i słodkaPieprzSólFolia aluminiowa/glinaZiemniaki (2-3 na osobę)Masło
Krok 1.
Rozpalamy ognisko. Kurczaka marynujemy (Najlepszy smak uzyskamy jeśli kurczak będzie marynowany ok. dobę.). Ziemniaki myjemy robimy na nich nacięcia.
Krok 2.
Ziemniaki smarujemy masłem i obtaczamy w przyprawach.
Folię smarujemy masłem(Jeśli kurczaka pieczemy w glinie nie jest to konieczne.). Zawijamy w nią kurczaka.
Krok 3.
Ziemniaki i kurczaka wkładamy w żar i przysypujemy. Pieczemy ok.1-2 godz.
Podczas pieczenia ciągle dorzucamy chrustu. Trzeba uważać na to aby się nie zapalił, kurczak może się przypalić.
Tolltip