Pomysły Zastępy Szefowie Zaloguj

Zbuduj piec maoryski!

Autor pomysłu
Nietoperz (5 Lubelska)

Technika
Kucharzenie

Dodano
20 stycznia 2014

Oglądano
1565×

Średnia ocena

Na jednej z ostatnich zbiórek postanowiliśmy wykonać jeden z wyczynów – piec. Wybraliśmy „Piec maoryski”, lecz od oryginalnego pieca różnił się tym iż postanowiliśmy zostawić w nim żar i przykryć go materiałem aby posiłek piekł się szybciej. Jego wykonanie jest proste. Do jego wykonania potrzebne są:

kilkadziesiąt małych kamieni lub kilka dużychsaperkazamoczona gazetamech lub liściedwa kawałki materiału, które będą wstanie zakryć dółfolię aluminiową lub natłuszczony pergamin
Wykonanie:

Kopiemy dół o głębokości ok.30-40 cm i wykładamy go warstwą kamieni (boki również) . Jego długość i szerokość zależy od tego co będziemy chcieli w nim piec. Następnie rozpalamy w nim ognisko. Kiedy kamienie się rozgrzeją i z ogniska zostanie żar sam dół wykładamy kamieniami. Czekamy ok. 10 min. Po tym czasie na kamienie nakładamy warstwę wilgotnego mchu lub liści. Na nich układamy pakunek. Znowu układamy ściółkę lub liście. Potem zakrywamy liście mokrą gazetą i znowu przykrywamy liśćmi lub mchem. Na sam wierzch nakładamy płachty.

Następnie upiekliśmy rybę. Do jej przyrządzenia potrzebowaliśmy:

2 ryb o wadze ok.300-400 gramów łączniemasłaziemniakówprzypraw (bazylia, przyprawa do ziemniaków, majeranek, papryka, sól i pieprz)
Przygotowanie:

Rybę przyprawiamy (najlepiej kilka godzin przed zbiórką). Ziemniaki myjemy, robimy na nich nacięcia, smarujemy masłem i posypujemy przyprawami. Pieczemy ok. 1 godziny.

Zdjęcia

Komentarze

Aby dodać komentarz, musisz się zalogować...

Ładowanie komentarzy...

Bezpieczeństwo

Miejsce na ogień powinno być starannie oczyszczone. Przy ogniu powinna się znajdować gaśnica lub odpowiednia ilość wody. Należy uważać na rozgrzaną folię i pergamin, gdyż można się nimi poparzyć.

Udostępnianie

Login:

Hasło:

Zarejestruj zastęp

Tolltip