Autor pomysłu | Technika | Dodano | Oglądano |
Na jednej z ostatnich zbiórek postanowiliśmy wykonać jeden z wyczynów – piec. Wybraliśmy „Piec maoryski”, lecz od oryginalnego pieca różnił się tym iż postanowiliśmy zostawić w nim żar i przykryć go materiałem aby posiłek piekł się szybciej. Jego wykonanie jest proste. Do jego wykonania potrzebne są:
kilkadziesiąt małych kamieni lub kilka dużychsaperkazamoczona gazetamech lub liściedwa kawałki materiału, które będą wstanie zakryć dółfolię aluminiową lub natłuszczony pergamin
Wykonanie:
Kopiemy dół o głębokości ok.30-40 cm i wykładamy go warstwą kamieni (boki również) . Jego długość i szerokość zależy od tego co będziemy chcieli w nim piec. Następnie rozpalamy w nim ognisko. Kiedy kamienie się rozgrzeją i z ogniska zostanie żar sam dół wykładamy kamieniami. Czekamy ok. 10 min. Po tym czasie na kamienie nakładamy warstwę wilgotnego mchu lub liści. Na nich układamy pakunek. Znowu układamy ściółkę lub liście. Potem zakrywamy liście mokrą gazetą i znowu przykrywamy liśćmi lub mchem. Na sam wierzch nakładamy płachty.
Następnie upiekliśmy rybę. Do jej przyrządzenia potrzebowaliśmy:
2 ryb o wadze ok.300-400 gramów łączniemasłaziemniakówprzypraw (bazylia, przyprawa do ziemniaków, majeranek, papryka, sól i pieprz)
Przygotowanie:
Rybę przyprawiamy (najlepiej kilka godzin przed zbiórką). Ziemniaki myjemy, robimy na nich nacięcia, smarujemy masłem i posypujemy przyprawami. Pieczemy ok. 1 godziny.
Tolltip