Autor pomysłu | Technika | Dodano | Oglądano |
Whopper - danie wprost z fast-foodów sieci Burger King w lesie.
Składniki
Bułki sezamowe do hamburgerów 6 szt.Mięso mielone wołowe (my użyliśmy wieprzowego) 0,5 kg, najlepiej bardziej tłustecebulasałata lodowa (lub kapusta pekińska) ogórek (świeży albo konserwowy)ser żółty w plastrachpomidoryolej do smażeniaprzyprawymajonez i ketchup
Naczynia i narzędzia
patelnia i/lub kratka do grillowaniamiska do ugniatania i formowania mięsanóż, łyżka i drewniana łopatkadeska do krojenia
Przyrządzanie
Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną uprzednio cebulę, podsmażamy do złotawej barwy siekając w tym czasie warzywa. Smażoną cebulkę, przyprawy i mięso wrzucamy do miski i mieszamy. Formujemy placki z mięsa (nie za grube bo wewnątrz będą surowe) o średnicy bułki. Smażymy (lub grillujemy) mięso z obu stron, zdejmujemy i przekładamy gotowy kawałek na spod bułki. Smarujemy ketchupem, nakładamy warzywa, ser, majonez, przykrywamy górą bułki. Smażymy kolejne porcje mięsa i powtarzamy. Smacznego!
Pomysł inspirowany przepisem z filmu
Jak zrobić whopper z Burger King
Tolltip