Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /var/www/html/jarmark/index.php on line 102
Chleb w proszku - Jarmark pomysłów

Pomysły Zastępy Szefowie Zaloguj

Chleb w proszku

Autor pomysłu
Kruk (5 Wrocławska)

Technika
Kucharzenie

Dodano

Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /var/www/html/jarmark/res/php/functions.php on line 78

Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /var/www/html/jarmark/res/php/functions.php on line 78

Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /var/www/html/jarmark/res/php/functions.php on line 78
5 lipca 2013

Oglądano
1595×

Średnia ocena

Prosty, smaczny i zdrowy. Oto trzy przymiotniki określające chleb, który może już od dziś wzbogacać Waszą dietę na obozie, na zbiórce czy w domu.

Tajemna receptura proszku:
(5 porcji)
-600 g mąki
-Kostka drożdży
-5 l wody (reszta przyda się do mycia rąk)

Sposób przygotowania:
Skrusz na drobno drożdże i połącz je z mąką (cała kostka drożdży na 400 g mąki) . Zalej ciepłą wodą ok. 0,5 l (nie może parzyć dłoni), przykryj naczynie ścierką i odstaw w nasłonecznione miejsce. Może to być okolica ogniska. Im cieplej tym szybciej urośnie ciasto. Nie kładź jednak naczynia na ognisku. Rozczyn pozostaw na ok. 2 godziny. Oznaką poprawnie przebiegającego procesu fermentacji są bąble pojawiające się na powierzchni ciasta. Teraz dosyp pozostałe 200 g mąki i ugniataj do momentu kiedy masa przestanie kleić się do dłoni. Podziel ciasto na pięć kulek. Każdą z nich przypraw solą, a potem z osobna wedle upodobań. Zalecamy chleb z oregano lub czosnkiem. Uformuj kulki na kształt chudego placka i piecz na rozgrzanym oleju i małym ogniu na grubej blasze albo płaskim kamieniu, aż chleb nie przestanie być surowy.

Proszek, czyli drożdże z mąką musisz trzymać w szczelnym worku i chłodzie, aby spowolnić proces fermentacji oraz mieć połączone składniki w gotowości.

Angażowanie zastępu:
-Trzeba podzielić produkty między członków zastępu.
-Kucharz nastawia rozczyn a pionier podgrzewa wodę – i pilnuje aby nie była za gorąca.
-Powinno się wyznaczyć osobę, która zawiadomi kucharza, gdy baza na chleb będzie gotowa. Osoba ta powinna także doglądać stanu worka z proszkiem, aby ujmować jego ilość. Dzięki temu zabiegowi chleb można piec regularnie.
-Ciasto zagniata wytrwały człowiek. Jest to męcząca i nużąca praca.
-Chleb powinien smażyć kucharz, gdyż z założenia zna się na fachu.

Zdjęcia

Komentarze

Aby dodać komentarz, musisz się zalogować...

Ładowanie komentarzy...

Bezpieczeństwo

-Pilnuj podgrzewanej wody od samego początku – możesz się poparzyć.
-Ścierka przy ognisku może się zapalić.
-Miej CZYSTE ręce przy zagniataniu ciasta.
-Uważaj przy pieczeniu - przewracaj chleb narzędziem, a nie ręką.

Udostępnianie

Login:

Hasło:

Zarejestruj zastęp

Tolltip