Autor pomysłu | Technika | Dodano | Oglądano |
Zrobiłeś z zastępem pyszny 10-daniowy posiłek na Konkurs Kulinarny. Fajnie, ale samym smakiem nie wygracie upragnionej wstążeczki. Ludzie jedzą oczami. Co powiesz na trochę ciekawsze podanie?
Krok po kroku, pokażemy ci jak wykonać drewnianą zastawę stołową z prawdziwego zdarzenia.
Ale pamiętaj, że na jej przygotowanie potrzeba wielu godzin, więc trzeba ją wykonać przed obozem.
1. Zgromadźcie potrzebny sprzęt:
drewno (proponuję lipowe, bo jest proste w obróbce), naostrzone dłuta wygięte (np. firmy narex), nożyk rzeźbiarski (np. mora wood carving basic), pilnik, nóż łyżkowy (np. Mora Hook Knife 164), dużo papieru ściernego o różnych gradacjach, nieduża siekiera, piła, wiertarka, wiertło piórowe.
2. Zacznijmy od najprostszego - talerze.
Z suchego pnia odetnijcie plastry ok. 1,5 cm grubości i średnicy min. 20 cm. Najlepiej do tego celu posłuży piła spalinowa, jednak mniejsze talerze da się spokojnie wykonać piłą ręczną. W prostszej wersji wystarczy wygładzić je papierem ściernym i przy pomocy pędzla konserwować je kilkakrotnie olejem lnianym, aż drewno przestanie go wchłaniać. W ambitniejszej wersji można dłutami lekko je pogłębić i tak samo zakonserwować.
3. Weźmy się teraz za miski.
Potrzebujemy blok z drewna o dł. i szer. 15-20 cm, grubości 6 cm. Rysujemy na nim 2 koła. Jedno o średnicy jakiej chcemy mieć miskę, drugie o 1 cm średnicy mniejsze. Także z drugiej strony rysujemy małe koło, dzięki któremu miska będzie stabilnie stać. Blok unieruchamiamy w imadle lub za pomocą ścisków stolarskich. Wydrążamy mniejsze koło przy pomocy dłut. Jeśli idzie to ciężko, to albo nasze narzędzia są tępe albo trzeba użyć więcej siły, np. pomagając sobie pobijakiem. Gdy miska ma odpowiednią głębokość, przystępujemy do nadania jej kształtu. Główny zarys wykonujemy ostrożnie siekierą, a dalszą część nożem. Gotową miskę konserwujemy olejem lnianym.
4. Jeszcze tylko sztućce i będziemy mogli jeść.
Będziemy potrzebować drewnianych bloków o wymiarach 18 cm x 5 cm x 2 cm. Mogą to być też połówki gałęzi o średnicy 6 cm. Zaczynamy od narysowania kształtu łyżki i widelca. Następnie za pomocą noża nadajemy drewnianym blokom kształt łyżki i widelca. Teraz potrzeba tylko pogłębić łyżkę nożem łyżkowym. Widelec nacinamy brzeszczotem do metalu lub piłą z małymi zębami. Gotowe. Wystarczy zakonserwować i można jeść.
5. Łatwo wykonamy też kubki.
Potrzebujemy walce o wysokości 12 cm i średnicy 7 cm, najlepiej z suchego drewna. Unieruchamiamy walce. Za pomocą wiertarki i wiertła piórowego wydrążamy je, uważając by nie przebić się na wylot. Dziury poszerzmy nożem łyżkowym. Wygładzamy papierem i konserwujemy.
Oczywiście cześć z tych działań można wykonać szybciej, jeśli tylko ma się dostęp do odpowiednich elektronarzędzi. Popytajcie rodzinę i znajomych, na pewno wam pomogą.
Nie ukrywamy, że jest to pracochłonne zajęcie dla całego zastępu. Wykonanie niektórych elementów jest prostsze, innych trudniejsze. Rozdzielcie zadania według predyspozycji.
Spożywanie posiłków we własnoręcznie wykonanych naczyniach to wspaniałe uczucie. Na drewnianej zastawie nawet zwykłe ziemniaki smakują niezwykle.
Podwińcie więc rękawy i działajcie. Powodzenia!
Tolltip