Autor pomysłu | Technika | Dodano | Oglądano |
Żeby zapewnić swojemu zastępowi zwycięstwo w konkursie kulinarnym, musimy zacząć już teraz- bez obaw, jeszcze nie jest za późno! :) Kiedy nasze babcie i mamy przygotowują zimowe przetwory, czemu by im nie pomóc ? Przy okazji zdobędziemy kilka słoików domowych przetworów, które możemy zabrać ze sobą na zimowisko lub obóz.
Na przetwory nigdy nie jest za późno- zawsze można wykorzystać dostępne cały rok jabłka :) My przygotowałyśmy sok, ale z powodzeniem można wykonać także kompot czy dżem!
Potrzebne rzeczy:
-jabłka (dowolna ilość)
-marchew (1 marchew na 5 jabłek)
-ew. cukier
-sokowirówka
-słoiki lub butelki szklane z zakrętkami
-garnek
-nóż
-deska
-flamaster do podpisania
Sposób wykonania:
1.Umyć jabłka i marchew, obrać, pokroić w cząstki.
2.Za pomocą sokowirówki wycisnąć sok.
3.Ewentualnie dosłodzić (cukier oprócz tego,że słodzi, zapewnia trwałość)
4.Przelać sok do butelek/słoików, zakręcić.
5.W garnku zagotować wodę, włożyć soki, pasteryzować 20 min.
6.Wyjąć butelki/słoiki, mocniej zakręcić, odstawić do wystygnięcia.
7.Podpisać datą przygotowania, nazwą produktu i zastępu.
(Soku nie musi być bardzo dużo- jest dość mocny, przed podaniem można go trochę rozrzedzić. Na 3 słoiki napoju użyłyśmy około 5 marchewek i 25 jabłek.)
Przykłady zastosowania na kulinarze:
-kisiel (zagęścić sok mąką ziemniaczaną)
-sok na zimno (z kostkami lodu)
-sok na ciepło
Tolltip