Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /var/www/html/jarmark/index.php on line 102
Kurczak w glinie - Jarmark pomysłów

Pomysły Zastępy Szefowie Zaloguj

Kurczak w glinie

Autor pomysłu
Ryś (Drużyna "PuSZcza")

Technika
Kucharzenie

Dodano

Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /var/www/html/jarmark/res/php/functions.php on line 78

Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /var/www/html/jarmark/res/php/functions.php on line 78

Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /var/www/html/jarmark/res/php/functions.php on line 78
28 sierpnia 2017

Oglądano
573×

Średnia ocena

Kurczak w glinie bardzo często pojawia się w różnych zadaniach ale jest również ciekawą opcją pieczenia kurczaka. Podamy nasz sposób pieczenia żeby nie zajmowało to dużo czasu.

POTRZEBNE SKŁADNIKI
- filet z kurczaka
- folia aluminiowa
- Woda 5l
- przyprawy


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Dobrze jest najpierw rozpalić ognisko, żeby zgromadzić odpowiednią ilość żaru. Filety z kurczaka obmyć i pokroić na drobniejsze kawałki oraz przyprawić. Gotowego kurczaka podzielić na porcje. Po rozdzieleniu na porcje kurczaka należy zawinąć w folię aluminiową. Folia musi przybrać kształt kulki. Po owinięciu wszystkich porcji rozrobić ziemię z wodą i obłożyć nią kurczaki. Po przygotowaniu obłożyć w ognisku żarem. Odczekać odpowiednią ilość czasu, czyli około 45/60 minut (nie polecam piec w ognisku zamiast żaru o wiadomo że grozi to spaleniem). Podczas pieczenia stan kurczaka można sprawdzić przebijając folię i ziemię nożem, ale można też robić "na czuja" :-) Po upieczeniu można podać w chlebie lub z innymi potrawami.

OPIS ZBIÓRKI:
Spotkaliśmy się tradycyjnie w lesie łagiewnickim w godzinach przedpołudniowych. Od razu zabraliśmy się za przygotowanie ogniska (jeszcze w drodze zbieraliśmy kamienie do osłonięcia ogniska) oraz przygotowania kurczaka. Plan na zbiórkę był ambitny - upieczenie kurczaka w glinie oraz zbudowanie karmnika dla większych zwierząt :-) Po rozpaleniu ogniska i przygotowaniu kurczaka przystąpiliśmy do pieczenia. Podczas gdy kurczak się piekł zastęp wziął udział w grze przygotowanej przez zastępowego związanej z alfabetem morsea i wyznaczaniem azymutów. Po grze zabraliśmy się do budowy karmnika i przeprowadzeniu apelu ewangelicznego. wszystko wyszło świetnie. W tym czasie upiekły się kurczaki. Trochę przypalone, ale zjadalne ;-) Zastęp ocenił zbiórkę bardzo dobrze.

Zdjęcia

Komentarze

Aby dodać komentarz, musisz się zalogować...

Ładowanie komentarzy...

Bezpieczeństwo

Warto uważać przy wkładaniu i wyjmowaniu kurczaka z ogniska i z folii. Warto użyć do wyciągnięcia patyków/saperki/łopatki.

Udostępnianie

Login:

Hasło:

Zarejestruj zastęp

Tolltip