Autor pomysłu | Technika | Dodano | Oglądano |
Czy w warunkach polowych możecie upiec swój własny chleb czy ciasto, lub nawet pizzę? Oczywiście, wystarczy że zbierzecie materiały i stworzycie odpowiednie miejsce:
1. Wybierzcie kawałek terenu pod "budowę", oczyśćcie ze ściółki
2. Musicie zaopatrzyć się w odpowiednie materiały:
zaprawę murarską/ cement, potrzeba jeden worek 25 kg sporą ilość budulca - kamieni wodę do zaprawy/ czyszczenia rąk - powinno być jej sporo (my zużyliśmy ok.10 l) jedną lub dwie blachy oraz metalową rynnę - na komin
3. Po przygotowaniu miejsca i materiałów zabierajcie się do roboty: kładźcie warstwę za warstwą kamieni (postarajcie dopasować je do siebie) budując je w kształt podkowy (widok od góry), na wysokości ok. 25-30 cm. wstawiacie blachę i kończycie daszkiem. Przyda się również "właz", którym zamkniecie komorę dla pieczonego dania. Murowanie może zająć nawet kilka zbiórek (my przeznaczyliśmy dwie niemal całe, na końcu trochę "przygrzaliśmy" od środka aby to przyspieszyć), lecz dla późniejszego efektu warto być cierpliwym. Myślę, że byłoby to wykonalne na obozie (jeśli oczywiście macie ochotę męczyć się z workiem waszego spoiwa, co nie jest przyjemne)
Przyda wam się również kilka przepisów które można przyrządzić w waszej kuchni - ja ze swoim starym zastępem przygotowałem chleb z rodzynkami i pizzę!
Chleb na proszku do pieczenia:
Na pół kilograma mąki wsypujemy 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczkę soli, wodę (można również cukier). My dosypaliśmy do wnętrza ciasta suszonych owoców. Piekliśmy w kwadratowej blaszce (zdj.), niestety po odkrojeniu górnej warstwy trzeba było jeszcze trochę dopiec.
Ciekawostką jest również to, że zamiast proszku do pieczenia można użyć białego popiołu z ogniska (powinno być go więcej niż przy użyciu bardziej "standardowego" spulchniacza, jak wiadomo słabiej działa), który może jednak nieprzyjemnie zgrzytać w zębach
Ciasto podpłomykowe:
Możecie spróbować również placków wykonanych wg. najstarszego chyba przepisu. Jest to po prostu mąka wymieszana z wodą i solą. Ciasto powinno nie przylepiać się do rąk i nie rozpadać na warstwy. Przy wyrabianiu warto sobie zostawić trochę mąki na wpadek, gdyby trzeba było zmienić konsystencje
Więcej o piecach w warunkach polowych: survival.strefa.pl/piece.htm
Powodzenia!
Tolltip