Autor pomysłu | Technika | Dodano | Oglądano |
Jak zrobić piec, który można łatwo transportować?
Piec
Co będzie potrzebne:
• metolowe/ blaszane wiadro i pokrywka od niego (my nie mieliśmy pokrywki, więc użyliśmy kawałka blachy)
• saperka/ łopata
• brytfanna/ forma do pieczenia o takich wymiarach żeby się zmieściła do wiaderka
Wykonanie:
• wykopać w ziemi dziurę, o takich wymiarach, żeby boki wiaderka mogły się opierać na brzegach ziemi
• dla ułatwienia, można teraz rozpalić ognisko w przygotowanej dziurze
• ułożyć wiadro tak żeby się spierało na brzegach ziemi,zasypać ziemią górną część wiadra (piec będzie lepiej trzymał ciepło)
• czekać aż piec się nagrzeje do odpowiedniej temperatury
Naszym zadaniem jeszcze było w tym piecu, upiec pizzę. Oto przepis naszego kucharza:
Pizza
Składniki
Ciasto:
• 3 dag drożdży
• 2 szklanki mąki
• 3/4 szklanki wody
• 2 łyżki oleju
• szczyptę soli
• 1/2 łyżeczki cukru
Dodatki:
• szynka salami ok 15 plastrów
• 30 dag startego sera
• przyprawa do pizzy
• puszka kukurydzy
• dodatki według własnego uznania
Wykonanie
Rozmieszać dokładnie drożdże z cukrem i z wodą, aż staną się wodniste. Dodać resztę składników na ciasto i dokładnie wszystko wymieszać. Odstawić ciasto do wyrośnięcia. Następnie wyłożyć ciasto na brytfannę i dodać wszystkie składniki prócz sera, który należy dodać na ostatnie 10 min pieczenia. Piec ok. 30 min lub więcej. (zależy od temperatury i grubości ciasta)
Tolltip