Autor pomysłu | Technika | Dodano | Oglądano |
Tortilla z sosem „chili con carne”
Sos „Con Carne”
• puszka Fasoli MIX (biała i czerwona lub zwykła) 400g
• 2 cebule średnie
• 1 papryka czerwona
• 3 ząbki czosnku
• puszka kukurydzy 340g
• 1000g przecieru pomidorowego (najlepiej gęsty)
• przyprawa chili con carne
• 0,6 kg mielonego mięsa
• sól
• pieprz
• olej
Wykonanie tortilli samamu jest dużo tańsze oraz placki wykonane w ten sposób są dużo smaczniejsze.
Tortilla
• pół kostki smalcu
• 0,5 kg mąki pszennej
• sól
• jajko
Sposób przygotowanie :
Aby przygotować tortille należy zagnieść smalec z mąką, jajkiem i odrobiną soli, następnie dzielić ciasto i wałkować na placki o średnicy patelni na której będziemy smażyć (Nie będziemy potrzebować oleju ponieważ ciasto zawiera już tłuszcz). Jeśli placek jest lekko rumiany oznacza to, że jest już gotowy i można odstawić go do ostygnięcia. Aby placki nie stwardniały układajcie je na desce; talerzu i włóżcie je do plastikowej siatki.
Najpierw podsmażamy na patelni z olejem pokrojoną w kostkę cebulę z papryką i czosnkiem. Po chwili dodajemy przecier pomidorowy, kukurydzę, mielone mięso oraz fasole (należy je najpierw odcedzić z wody). Na koniec dodajemy przyprawę „con carne” (całe opakowanie) oraz sól i pieprz do smaku. Całość smażymy do osiągnięcia pożądanej gęstości (takiej aby sos nie wypływał z tortilli)
Gdy wszystko jest już gotowe, nakładamy niewielką ilość sosu (mniej więcej dwie łyżki stołowe) na tortillę i zaginamy jej boczne brzegi, a następnie przód i tył. Potrawa jest gotowa.
SMACZNEGO !!!
Tolltip