Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /var/www/html/jarmark/index.php on line 102
Wędzony pasztet (mniam mniam) - Jarmark pomysłów

Pomysły Zastępy Szefowie Zaloguj

Wędzony pasztet (mniam mniam)

Autor pomysłu
Łoś (9 Warszawska)

Technika
Kucharzenie

Dodano

Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /var/www/html/jarmark/res/php/functions.php on line 78

Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /var/www/html/jarmark/res/php/functions.php on line 78

Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /var/www/html/jarmark/res/php/functions.php on line 78
20 października 2016

Oglądano
737×

Średnia ocena

Na jednej z moich zbiórek postanowiłem wraz z zastępem upiec pasztet. Jest to zadanie dość ambitne i przede wszystkim czasochłonne, ale końcowy efekt wydaje się być wart tego wysiłku.

Potrzebne składniki:
0,5 kg wieprzowiny
0,5 kg wołowiny
ok. 200-250 g wątróbki
kawałek długiej bułki
4 jajka
przyprawy:
gałka muszkatołowa (0,5 łyżeczki)
sól, pieprz

przyprawy do zagotowania:
2 listki laurowe
6-8 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek czarnego pieprzu

ręczna maszynka do mielenia mięsa (ja pożyczyłem od babci)
kratka

Przygotowanie:
Przyprawy gotujemy ok. 7 min. W tym czasie część zastępu powinna zająć się krojeniem mięsa na małe kawałki. Do przypraw dodajemy mięso (wieprz i wół) i dusimy przez około 45 minut. Wątróbkę gotujemy w oddzielnym garnku około 3 minut.
Staramy się utrzymywać temperaturę.

Po zagotowaniu i wystudzeniu mięsa mielimy je wraz z wątróbką w maszynce. Dodajemy jajka, pozostałe przyprawy i namoczoną i wyciśniętą bułkę. Mieszamy wszystko, ubijamy w jak najściślejszą masę w foremce i wstawiamy do pieca na około godzinę (warto jednak skontrolować przed wyjęciem, czy wierzch jest zarumieniony).

Piec można zrobić na kilka sposobów (na jarmarku jest kilka pomysłów). My wykopaliśmy dołek i umocniliśmy cegłami. Potem usypaliśmy ściany, w których środek włożyliśmy kratkę. Wszystko przykryliśmy deskami i mchem aby nie uciekało ciepło i by spotęgować efekt wędzenia (wszystko najlepiej widać na zdjęciach).

Zdjęcia

Komentarze

Aby dodać komentarz, musisz się zalogować...

Ładowanie komentarzy...

Bezpieczeństwo

Należy pamiętać, aby dobrze zabezpieczyć piec i teren wokół ogniska, żeby wyeliminować ryzyko pożaru. Najlepiej zaopatrzyć się w saperkę i mieć usypany kopczyk ziemi by móc łatwo i szybko zagasić zalążek pożaru. Warto też mieć zapas wody do gaszenia. Ponadto trzeba uważać na poparzenia.

Udostępnianie

Login:

Hasło:

Zarejestruj zastęp

Tolltip