Autor pomysłu | Technika | Dodano | Oglądano |
Potrzeba (1 słoik):
- ogórki - ok. 0,5 kg
- czosnek - 1/2 główki
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka kopru
- kilka gołych gałązek kopru
- woda
Najważniejszą rzeczą są oczywiście ogórki. Powinny być one dość twarde. Należy je najpierw umyć (najlepiej twardą szczoteczką). Następnie trzeba poukładać je do słoika. Potem zgnieciony czosnek wrzucamy na ogórki i posypujemy całość koprem. Gałązki kopru trzeba umieścić pod otworem słoika. Utrzymają one ogórki pod wodą i jednocześnie dadzą swój smak. W oddzielnym garnku do gotującej się wody wsypujemy sól i dokładnie mieszamy. Ten roztwór wlewamy do słoika i zamykamy go.
Uwagi:
Jeżeli chcecie trzymać swoje ogórki w słoiku dłużej (ponad miesiąc), to warto dodać do nich chrzanu (utrzyma przed zepsuciem ogórki) oraz kilka liści dębu, wiśni lub winogron, by były one ciągle twarde.
Swoje ogórki możecie wykorzystać do zrobienia obiadu. My użyliśmy ich, jako składnik sałatki zrobionej z pomidorów, cebuli, naszych ogórków i przypraw takich jak: pieprz, sól, kolendra, czosnek mielony. Podaliśmy ją do kurczaka gyros z ryżem.
Tolltip