Pomysły Zastępy Szefowie Zaloguj

Domowy sok do słoika- jak wygrać kulinara!

Autor pomysłu
Gazela (8 Lubelska)

Technika
Kucharzenie

Dodano
23 października 2016

Oglądano
369×

Średnia ocena

Żeby zapewnić swojemu zastępowi zwycięstwo w konkursie kulinarnym, musimy zacząć już teraz- bez obaw, jeszcze nie jest za późno! :) Kiedy nasze babcie i mamy przygotowują zimowe przetwory, czemu by im nie pomóc ? Przy okazji zdobędziemy kilka słoików domowych przetworów, które możemy zabrać ze sobą na zimowisko lub obóz.
Na przetwory nigdy nie jest za późno- zawsze można wykorzystać dostępne cały rok jabłka :) My przygotowałyśmy sok, ale z powodzeniem można wykonać także kompot czy dżem!

Potrzebne rzeczy:
-jabłka (dowolna ilość)
-marchew (1 marchew na 5 jabłek)
-ew. cukier
-sokowirówka
-słoiki lub butelki szklane z zakrętkami
-garnek
-nóż
-deska
-flamaster do podpisania

Sposób wykonania:
1.Umyć jabłka i marchew, obrać, pokroić w cząstki.
2.Za pomocą sokowirówki wycisnąć sok.
3.Ewentualnie dosłodzić (cukier oprócz tego,że słodzi, zapewnia trwałość)
4.Przelać sok do butelek/słoików, zakręcić.
5.W garnku zagotować wodę, włożyć soki, pasteryzować 20 min.
6.Wyjąć butelki/słoiki, mocniej zakręcić, odstawić do wystygnięcia.
7.Podpisać datą przygotowania, nazwą produktu i zastępu.

(Soku nie musi być bardzo dużo- jest dość mocny, przed podaniem można go trochę rozrzedzić. Na 3 słoiki napoju użyłyśmy około 5 marchewek i 25 jabłek.)

Przykłady zastosowania na kulinarze:
-kisiel (zagęścić sok mąką ziemniaczaną)
-sok na zimno (z kostkami lodu)
-sok na ciepło

Zdjęcia

Komentarze

Aby dodać komentarz, musisz się zalogować...

Ładowanie komentarzy...

Bezpieczeństwo

Podczas wykonywania należy uważać głównie przy pasteryzacji słoików, oraz przy obsłudze sokowirówki. Stosowanie się do instrukcji wyeliminuje niebezpieczeństwo.

Udostępnianie

Login:

Hasło:

Zarejestruj zastęp

Tolltip