Pomysły Zastępy Szefowie Zaloguj

Jajecznica na bogato

Autor pomysłu
Puchacz (1 Nowosądecka)

Technika
Kucharzenie

Dodano
22 grudnia 2013

Oglądano
972×

Średnia ocena

Pomysł, został stworzony na ostatnim Biwaku Listopadowym, jajecznica była niesamowicie pyszna i nasza zrobiła niesamowite wrażenie na całej drużynie. Potrawa ta w sam raz nadaje się na wszelkie obozy, biwaki i wypady, przygotowanie jej jest bowiem proste i dość krótkie - 25/30 min. Aby przyrządzić "Jajecznicę na bogato" jako składników można użyć właściwie czego się chce, jednak taką podstawową bazą są jajka (uwierzcie nam na słowo, próbowaliśmy i bez nich danie nie było zbyt smaczne). Poniżej prezentujemy składniki jakich my użyliśmy do przygotowania jajecznicy widocznych na zdjęciach - ilość składników jest na porcję dla sześciu osób, lub czterech bardzo głodnych:
-6 jaj
-puszka fasoli
-puszka kukurydzy
-3 kiełbasy
-spory kawałek boczku
-2 dorodne cebule
-bochenek chleba
- sól, pieprz, wegeta, ostra papryka

Jak teraz zrobić z tego jajecznicę?
Proste, kroimy w plastry kiełbasę i boczek i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, cebulę kroimy w pióra, i gdy mięso się delikatnie zarumieni dorzucamy na patelnię. Smażąc mieszamy by nic nie przywarło nam do patelni. Następnie wbijamy na patelnię jajka, bełtamy delikatnie by uzyskać zadowalającą nas konsystencję, smażymy dopóki jajka się zetną (całkowicie lub częściowo - jak kto lubi) Zdejmujemy z ognia. Dodajemy warzyw z puszek, przyprawiamy. Jeszcze raz mieszamy. I voila
Danie najlepiej smakuje z kubkiem herbaty i chlebem posmarowanym masłem.

Zdjęcia

Komentarze

Aby dodać komentarz, musisz się zalogować...

Ładowanie komentarzy...

Bezpieczeństwo

Przed jakimkolwiek gotowaniem, myjemy ręce - nie chcemy roznosić zarazków
Przy krojeniu uważamy na nóż - chwila nieuwagi, a skutki mogą być nie za ciekawe
Uważamy przy gotowaniu na ogniu - można się poważnie poparzyć

Udostępnianie

Login:

Hasło:

Zarejestruj zastęp

Tolltip