Pomysły Zastępy Szefowie Zaloguj

Pierogi na obozie

Autor pomysłu
Bocian (1 Nowosądecka)

Technika
Kucharzenie

Dodano
16 grudnia 2013

Oglądano
978×

Średnia ocena

Konkurs kulinarny, czyli czym zaskoczyć Krala? W tym roku postanowiliśmy zrobić pierogi z bananami. Skutek- zdobycie tasiemki „konkurs kulinarny”

Przepis na pierogi z bananami i czekoladą:

Składniki:
• 6 szklanek maki pszennej
• 1 szklanka kaszy manny
• 1/2 szklanki oleju
• sól
• ok. 2 szklanek ciepłej wody
• 6 bananów
• olej
• mąka do podsypywania
• czekolada nutella
• 2 jogurty naturalne

Potrzebne naczynia, przedmioty:
• garnek do gotowania pierogów
• miska do wyrabiania ciasta
• wałek do ciasta
• stolnica/taca do rozwałkowywania ciasta
• nóż

Etapy przygotowania:
W misce Mateusz zaczął wyrabiać ciasto. A więc, na początku wymieszał mąkę z kaszą manną, dodał szczyptę soli, troszkę oleju i cały czas wyrabiając dodawał wodę, aż otrzymał elastyczne ciasto. Wtedy Krzysiek rozpalił ognisko i położył na nim garnek z wodą. W tym samym czasie Krystian podzielił ciasto na kilka części i zaczął je rozwałkowywać na stolnicy na grubość ok. 4mm. Kiedy Krystian skończył z pierwszą częścią ciasta, Kuba wykrawał z niego szklanką krążki. Między czasie, Mateusz obrał banany i pokroił je na plastry. Gdy krążki z ciasta były już gotowe, Kuba nakładał na każdy krążek ciasta jeden plasterek banana i łyżeczkę czekolady. Zagotowaną wodę, posoliliśmy i dodaliśmy trochę oleju, (żeby pierogi się ze sobą nie sklejały) i gotowaliśmy pierogi porcjami przez 5 minut, od chwili wypłynięcia. Podawać polane jogurtem naturalnym z cukrem, lub z innymi słodkimi dodatkami. Z tej porcji wyszło nam 60 pierogów.


Na obozie nie myśleliśmy o tym, żeby zamieścić ten pomysł, dlatego mamy tylko kilka zdjęć. Więc do procesu przygotowania pierogów, prosimy o użycie swojej wyobraźni :D



Zdjęcia

Komentarze

Aby dodać komentarz, musisz się zalogować...

Ładowanie komentarzy...

Bezpieczeństwo

Pamiętajmy o higienie podczas przygotowywania posiłku np. umycie rąk, czyste naczynia itd.

Pamiętajcie o zasadach bezpieczeństwa przy rozpalaniu ogniska.

Zachowywać ostrożność przy pracy nożem.

Udostępnianie

Login:

Hasło:

Zarejestruj zastęp

Tolltip