Pomysły Zastępy Szefowie Zaloguj

Jak upiec kurczaka

Autor pomysłu
Nietoperz (5 Lubelska)

Technika
Kucharzenie

Dodano
15 lutego 2014

Oglądano
1218×

Średnia ocena

Na ostatniej zbiórce postanowiliśmy upiec kurczaka. Ze względu na liczebność zastępu upiekliśmy dwa udka. Równie dobrze można upiec całego kurczaka.

Składniki:
Kurczak (Może być cały, lecz nic nie stoi na przeszkodzie aby dać mniejszą część)MajeranekOreganoPapryka ostra i słodkaPieprzSólFolia aluminiowa/glinaZiemniaki (2-3 na osobę)Masło
Krok 1.
Rozpalamy ognisko. Kurczaka marynujemy (Najlepszy smak uzyskamy jeśli kurczak będzie marynowany ok. dobę.). Ziemniaki myjemy robimy na nich nacięcia.

Krok 2.
Ziemniaki smarujemy masłem i obtaczamy w przyprawach.
Folię smarujemy masłem(Jeśli kurczaka pieczemy w glinie nie jest to konieczne.). Zawijamy w nią kurczaka.

Krok 3.
Ziemniaki i kurczaka wkładamy w żar i przysypujemy. Pieczemy ok.1-2 godz.

Podczas pieczenia ciągle dorzucamy chrustu. Trzeba uważać na to aby się nie zapalił, kurczak może się przypalić.

Zdjęcia

Komentarze

Aby dodać komentarz, musisz się zalogować...

Ładowanie komentarzy...

Bezpieczeństwo

Miejsce na ognisko powinno być starannie oczyszczone. Przy ogniu powinna się znajdować gaśnica lub odpowiednia ilość wody. Należy uważać na rozgrzaną folię, gdyż można się poparzyć.

Udostępnianie

Login:

Hasło:

Zarejestruj zastęp

Tolltip