Pomysły Zastępy Szefowie Zaloguj

Jak zrobić kisiel

Autor pomysłu
Nietoperz (5 Lubelska)

Technika
Kucharzenie

Dodano
18 lutego 2013

Oglądano
2320×

Średnia ocena

Kisiel to nieskomplikowany smaczny deser. Można go zrobić z każdego rodzaju kompotu, rozcieńczonego soku lub owoców. Wykonanie jest tanie koszt takiego jednego deseru samemu jest na pewno tańsze niż kupowanie gotowych kisieli z różnymi konserwantami. Są dwa rodzaje kiśli normalne i mleczne współcześnie nazywane budyniami.

Potrzebne składniki:
Kisiel "Normalny"
-1 litr kompotu; 1 litr soku; 1 kilogram owoców (powinny być smaczne)
-ok.5 łyżek mąki ziemniaczanej
-cukier (to czy dodamy cukru zależy od tego jak słodki jest kompot, sok lub owoce)
-Cukier Wanilinowy

Przygotowanie:
1.Gotujemy owoce; sok albo kompot.
2.Gotujemy "wywar".
3.W szklance mieszamy mąkę ziemniaczaną z wodą.
4.Kiedy "wywar"się zagotuje wlewamy zawartość szklanki.
5.Czekamy kilka minut aż mąka zagęści kisiel.
6.Jeśli kisiel nie jest wystarczająco słodki możemy dodać cukru.

Kisiel mleczny:
-1 litr mleka
-4 żółtka
-4-5 łyżek mąki ziemniaczanej
-4-5 łyżek masła
-8 łyżek cukru
- coś co "da" smak naszemu kisielowi np.cukier waniliowy(6-8 łyżeczek); owoce (ok 1 kilogram), kakao (5 łyżeczek w zależności od intensywności smaku kakao)

Przygotowanie:
1.Do garnka wlewamy połowę mleka, dodajemy "coś do smaku" (niektóre owoce muszą się pogotować aż zmiękną)
2.Pozostałe mleko mieszam z żółtkami, cukrem i mąką ziemniaczaną.
3.Gdy mleko będzie już wystarczająco gorące, ale nie wrzące (Ważne żeby go nie przypalić) wlewamy zawartość kubka do garnka powoli mieszając.
4.Kiedy mleko zacznie wrzeć kisiel się zagęstnik, mieszamy żeby nie było grudek.
5. Zdejmujemy z ognia i czekamy chwilę aż ostygnie.

Do kiśli możemy dodać różne dodatki.
Oto niektóre z nich:

-Owoce
-Cynamon
-Bitą Śmietanę
-Owoce

Zdjęcia

Komentarze

Aby dodać komentarz, musisz się zalogować...

Ładowanie komentarzy...

Bezpieczeństwo

Przy gotowaniu trzeba uważać żeby nie poparzyć się gorącym kompotem.
Jeśli gotujemy w lesie trzeba uważać żeby nie podpalić lasu tj. odgarnąć ściółkę, mieć przy sobie wodę; gaśnicę w razie jakby ogień zaczął się rozprzestrzeniać.

Udostępnianie

Login:

Hasło:

Zarejestruj zastęp

Tolltip