Pomysły Zastępy Szefowie Zaloguj

Kurczak w glinie

Autor pomysłu
Ryś (Drużyna "PuSZcza")

Technika
Kucharzenie

Dodano
28 sierpnia 2017

Oglądano
573×

Średnia ocena

Kurczak w glinie bardzo często pojawia się w różnych zadaniach ale jest również ciekawą opcją pieczenia kurczaka. Podamy nasz sposób pieczenia żeby nie zajmowało to dużo czasu.

POTRZEBNE SKŁADNIKI
- filet z kurczaka
- folia aluminiowa
- Woda 5l
- przyprawy


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Dobrze jest najpierw rozpalić ognisko, żeby zgromadzić odpowiednią ilość żaru. Filety z kurczaka obmyć i pokroić na drobniejsze kawałki oraz przyprawić. Gotowego kurczaka podzielić na porcje. Po rozdzieleniu na porcje kurczaka należy zawinąć w folię aluminiową. Folia musi przybrać kształt kulki. Po owinięciu wszystkich porcji rozrobić ziemię z wodą i obłożyć nią kurczaki. Po przygotowaniu obłożyć w ognisku żarem. Odczekać odpowiednią ilość czasu, czyli około 45/60 minut (nie polecam piec w ognisku zamiast żaru o wiadomo że grozi to spaleniem). Podczas pieczenia stan kurczaka można sprawdzić przebijając folię i ziemię nożem, ale można też robić "na czuja" :-) Po upieczeniu można podać w chlebie lub z innymi potrawami.

OPIS ZBIÓRKI:
Spotkaliśmy się tradycyjnie w lesie łagiewnickim w godzinach przedpołudniowych. Od razu zabraliśmy się za przygotowanie ogniska (jeszcze w drodze zbieraliśmy kamienie do osłonięcia ogniska) oraz przygotowania kurczaka. Plan na zbiórkę był ambitny - upieczenie kurczaka w glinie oraz zbudowanie karmnika dla większych zwierząt :-) Po rozpaleniu ogniska i przygotowaniu kurczaka przystąpiliśmy do pieczenia. Podczas gdy kurczak się piekł zastęp wziął udział w grze przygotowanej przez zastępowego związanej z alfabetem morsea i wyznaczaniem azymutów. Po grze zabraliśmy się do budowy karmnika i przeprowadzeniu apelu ewangelicznego. wszystko wyszło świetnie. W tym czasie upiekły się kurczaki. Trochę przypalone, ale zjadalne ;-) Zastęp ocenił zbiórkę bardzo dobrze.

Zdjęcia

Komentarze

Aby dodać komentarz, musisz się zalogować...

Ładowanie komentarzy...

Bezpieczeństwo

Warto uważać przy wkładaniu i wyjmowaniu kurczaka z ogniska i z folii. Warto użyć do wyciągnięcia patyków/saperki/łopatki.

Udostępnianie

Login:

Hasło:

Zarejestruj zastęp

Tolltip